Vem är det vi ska stämma egentligen?

Jag tror inte många säger emot mig om jag säger att bland den finaste komplimangen jag och mina vänner kan få just nu är ”Vad smal du blivit!” När någon en gång däremot sa att jag var snygg i mina nya former, tack vara lite extra kilon, uppskattades det inte alls lika mycket.

Och vi är ändå tjejer som är stolta över att vi har vettiga åsikter och, enligt oss, sunda värderingar. Vi anser oss själva vara ”politiskt korrekta” och gnäller över ideal, föräldraledighet, kvotering, lika löner etc. Vi är inte de som skulle säga, ”Nej, jag är inte superfeminist. Det är jag verkligen inte.”

Men är det då okej att ständigt leta benknotor och bli extra glad när en gammelfaster säger att man minsann är FÖR smal och att man måste äta upp sig. Att lite malligt berätta att de på jobb minsann sett att jag blivit mindre. Eller att gnälla över sin vikt när man faktiskt nästan är underviktig?

Känns det inte fel? Jag tycker det är så sjukt att jag blir glad och känner mig nöjd med mig själv för jag kan dra på min mina gamla jeans i storlek 25. Lika sjukt som jag tycker det är att det är säkert någon av mina vänner som blir lite avundsjuk över en sådan sak. Speciellt om de just då kanske insett att de inte längre får på sig klänningen de hade den midsommaren det regnade hela kvällen. (som för övrigt mycket väl kan vara sommaren i tvåan på gymnasiet)

Har vi inget annat att vara glada och stolta över? Eller det vet jag att vi har, att vi är. Över prestationer i skolan, grejer vi vågat göra, saker vi orkat ta oss igenom eller det vi är duktiga på. Men hur mycket av det räknar vi in när vi värderar oss själva? Hur mycket i förhållande till fettvalken (eller snarare dess frånvaro), rätt klädstorlekar, komplimanger (som många gånger säkert mer bör klassas som konstateranden) och, let’s face it, antalet gulliga sms/fem i tre ragg i inkorgen.

För det som står högst i kurs är en smal midja och hur mycket uppskattning man fått av sitt senaste ligg.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s